Rogaliki jagodowe

Ostatnio w mojej kuchni goszczą jagody. Mogłabym je jeść cały czas 🙂 Przedstawiam Wam najszybszy deser z pysznymi jagodami w roli głównej! 🙂



Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 4 łyżki jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 4 łyżeczki brązowego cukru + trochę do posypania
  • mleko do posmarowania rogalików
Użyłam gotowego ciasta francuskiego z lodówki, w jednym płacie, którego nie trzeba rozmrażać. Wycinamy z niego okrąg o średnicy około 24 cm (najlepiej zrobić to jakąś miską). Następnie okrąg kroimy na 8 trójkątów. Na trójkącik wykładamy 1 łyżeczka jagód, posypujemy 1/2 łyżeczki brązowego cukru. Zwijamy od dłuższej podstawy do środka. Boki rogalików lekko zlepiamy i formujemy je do środka. Gotowe ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy je przez około 10 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180ºC.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *