Turystyka kulinarna

Po prawej stronie na blogu, w sekcji „o mnie”, każdy może przeczytać, że studiuję turystykę i rekreację. Jest to kierunek, który fascynował mnie od samego początku i mam nadzieję, że nadal będzie 🙂 Idąc na studia myślałam, że pójdę w stronę hotelarstwa. Plany się trochę zmieniły, wiele się nauczyłam, poznałam świetnych wykładowców, którzy przedstawili nam wiele ciekawych zagadnień, zaczęłam prowadzić bloga, interesować się kulinariami i tak oto doszłam do turystyki kulinarnej 🙂 Kiedy tylko mam wolną chwilę czytam o produktach regionalnych, tradycyjnych, szlakach kulinarnych i różnych ciekawostkach. Jest to niesamowicie interesujący temat, dlatego postanowiłam się z Wami tym podzielić, pokazać Wam „z czym się jeturystykę kulinarną 🙂

Źródło: slowdizajn.pl
W 1998 roku Lucy Long jako pierwsza użyła zwrotu turystyka kulinarna, lecz ta forma turystyki zaczęła rozwijać się dopiero w 2001 roku. Mianem turystyki kulinarnej określa się podróże, których istotną częścią programu lub motywem decydującym jest skorzystanie z dostępnych ofert kulinarnych obcego kraju lub regionu. Wymogiem turystyki kulinarnej jest zachowanie wysokiej jakości potraw, odpowiednie ich przyrządzenie i skład zgodnie z tradycjami kucharskimi danego regionu oraz spożywanie posiłków w odpowiednim otoczeniu. To, co podkreśla odrębność narodową czy zróżnicowanie regionalne, to właśnie sposób żywienia. Jak wiadomo 100% turystów skorzysta z usług gastronomicznych. Dlatego turystyka kulinarna jest tak wielką szansą dla każdego kraju czy regionu. Jest ona częścią turystyki kulturowej, gdyż oprócz smakowania potraw, turysta również zwiedza zabytki, muzea, skanseny. Poznaje kulturę i tradycję odwiedzanego regionu. Ale to, co najlepiej zachowa się z naszej podróży, to właśnie poznane smaki, które długo będziemy wspominać. 

Źródło: artkulinaria.pl


Turystyka kulinarna jest obecna w prasie, książkach, telewizji i Internecie. Z roku na rok, nawet z miesiąca na miesiąc staje się bardziej popularna. W telewizji pojawiają się coraz to nowsze programy kulinarne. Kuchnia regionalna, kuchnia francuska czy włoska promowane są m.in. przez Jamiego Olivera, Julie Calder, Annę Olson, Lucindę Quinn. W Polsce turystykę kulinarną promuje Pascal Brodnicki, Karol Okrasa, Adam Jakubiak czy najbardziej znany Robert Makłowicz, który gotowanie łączy z podróżowaniem idealnie 🙂 

Źródło: podroze.onet.pl
Wiadomo, że kiedy coś się rozwija i zyskuje na znaczeniu, wtedy powstają i wkraczają do akcji organizacje czy stowarzyszenia. W 2003 roku powstało Międzynarodowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej, które w roku 2012 zmieniło swoją nazwę na Światowe Stowarzyszenie Turystyki Żywności. Ale jak to bywa „cudze chwalicie, swego nie znacie”. W Polsce od 2011 roku w Poznaniu istnieje Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej (www.pstk.pl). Organizuje ono wiele ciekawych warsztatów, na przykład: Gruzja w 5 zmysłach, Warsztaty Kuchni Wschodu czy chociażby Uczta Kresowa. 

Źródło: pstk.pl

W ostatnich latach w Polsce można zaobserwować powstawanie szlaków kulinarnych. Są to między innymi:


  • Małopolski Szlak Owocowy,
  • Oscypkowy Szlak Podhala,
  • Szlak Jadła Mazurskiego,
  • Szlak Śląskie Smaki,
  • Białostocki Szlak Kulinarny,
  • Lubuski Szlak Wina i Miodu,
  • Szlak Kulinarny Gdyni,
  • Szlak Kulinarny „Smaki Bieszczadów”,
  • i wiele innych…

Zaletą turystyki kulinarnej jest to, że będzie rozwijała się nawet w miastach, w których nie ma innych atrakcji, walorów antropogenicznych czy naturalnych. Wystarczy przyjazny klimat, miła atmosfera, pomocni mieszkańcy, oryginalny pomysł, dobra kuchnia i voila, przepis na sukces GOTOWY!

Źródło: mmbialystok.pl



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *