Crumble ze śliwką

Ostatnio zdecydowanie zakochałam się w crumble. Robię je z każdymi możliwymi owocami. Jest to deser, który robi się w parę sekund i jest naprawdę przepyszny 🙂


Składniki:
  • 400 – 500 g śliwek
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki masła roślinnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki, kroimy je na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy cukrem pudrem. Miękkie masło łączymy z mąką, płatkami owsianymi i otrębami. Kruszonkę rozdzielamy na mniejsze kawałki i posypujemy nią śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 12 – 15 minut. Jeszcze gorący deser nakładamy do pucharków i dekorujemy łyżeczką serka waniliowego i listkiem mięty.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *