Tort czekoladowo – marchewkowy z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowe już kiedyś robiłam i szczerze mówiąc jest w mojej pierwszej PIĄTCE najlepszych wypieków. Tym razem postanowiłam dodać trochę kakao, a całość dopełnić orzechowym smakiem. Wyszło po prostu cudowne i wszyscy się nim zachwycali 🙂 Koniecznie musicie tego spróbować!


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 140 ml oleju
  • 4 jajka
  • 3 średniej wielkości marchewki
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Suche składniki mieszamy łyżką, dolewamy olej, dodajemy jajka i dobrze miksujemy. Na koniec wrzucamy marchewkę i wszystko dokładnie łączymy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy olejem lub masłem i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 min.

Składniki na krem:

  • środek- 120 g serka mascarpone + 120 g masy krówkowej o smaku orzechowym + pół startej marchewki
  • wierzch- 150 g serka mascarpone + 60 g masy krówkowej o smaku orzechowym
W obu przypadkach mascarpone miksujemy z masą krówkową, a do masy przeznaczonej do środka dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach.

Gdy ciasto się upiecze i ostygnie, przecinamy je na pół i układamy od razu na paterę. Na dolny blat wykładamy masę z marchewką i rozprowadzamy po całości, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Nakładamy na to drugi blat i delikatnie dociskamy. Pozostałą masę równomiernie rozprowadzamy po bokach i górze ciasta. Dekorujemy migdałami.
Smacznego 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *