Chałka

Przez jakiś czas moi rodzice kupowali chałkę w piekarniach, różnych najróżniejszych. Niestety narzekali, że żadna chałka nie smakuje tak jak za ich dzieciństwa, czy chociażby jeszcze mojego dzieciństwa. Faktycznie do tej pory pamiętam smak chałki z masłem, która po prostu rozpływała się w buzi. Dlatego postanowiłam wszystkim zrobić niespodziankę i takową PRAWDZIWĄ chałkę upiec 🙂 Udało się to w 100%. Przez ostatnie 2 tygodnie piekę tylko to, a znika z deski w tempie natychmiastowym! 🙂 Sami się przekonajcie.


Składniki na rozczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki
Drożdże rozkruszamy w miseczce i zalewamy je ciepłym, podgrzanym mlekiem. Dosypujemy cukier i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 – 25 minut.

Składniki na ciasto:
  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • gotowy rozczyn
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier, rozpuszczone masło i esencję waniliową. Całość miksujemy końcówką z hakiem. Po chwili dodajemy wyrośnięty rozczyn i nasze ciasto miksujemy przez około 5 minut, aby się dobrze napowietrzyło. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości ciasta (moje rośnie średnio 3 godziny). Ciasto będzie bardzo lepiące, nie macie się czym przejmować 😉 Po tym czasie całość znowu miksujemy hakiem. I tutaj każdy ma różne metody. Ja ciasto w misce podsypuję mąką, aby jak najmniej lepiło mi się do rąk. Możecie zrobić jedną wielką chałkę (ciasto dzielimy na 4 części), lub 2 mniejsze (ciasto dzielimy na 8 części). Z doświadczenia już wiem, że dwie chałki o wiele łatwiej uformować 😉 Bardzo długo szukałam na youtubie filmiku, który w prosty sposób pokaże jak zapleść chałkę. Oczywiście możecie być bardziej ambitni i zrobić ją na przykład z 6 czy 12 warkoczy 😉 Ale ten sposób jest na tyle łatwy, że po jednokrotnym obejrzeniu już będziecie wiedzieć jak to zrobić. Kiedy uporamy się już z warkoczem, gotową chałkę odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. 


Ponadto:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy chałkę za pomocą pędzelka.

Składniki na kruszonkę (duuużo kruszonki):
  • 80 g mąki
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
Wszystkie składniki zagniatamy na drobną kruszonkę i posypujemy nią naszą chałkę. Dwie chałki pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 175ºC. Jeżeli zrobiliśmy jedną chałkę będzie ona musiała piec się około 40 – 50 minut. Podawać z masłem!
Smacznego! 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *