Ciasto bananowe z czekoladą

Chwila wytchnienia od uczelni. Stwierdziłam, że poświętuję i upiekę ciasto. Padła akurat na bananowe, kojarzy mi się z jesienią. Banany, jak wiadomo, najlepiej komponują się z czekoladą. Gdy próbujemy ciasta, najpierw czujemy gorzką czekoladę, a później rozpływające się w ustach i wilgotne ciasto. PYCHA! 🙂


Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka sody
  •  2 jajka
  • 75 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 130 g brązowego cukru
  • 2 banany
Składniki na polewę:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy esencję waniliową, sodę i żółtka jajek i miksujemy. Masło, mleko i cukier rozpuszczamy na patelni (nie dopuszczamy do wrzenia). Kiedy odrobinę ostygnie dolewamy to do miski z mąką i miksujemy. Banany rozgniatamy widelcem i dorzucamy do ciasta, znowu miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i po jednej łyżce dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy olejem i przelewamy do niej nasze ciasto. Pieczemy w 175ºC przez 35 – 45 min.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pod koniec dolewając śmietanką i mieszając do połączenia się składników. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Można dodatkowe udekorować rozpuszczoną białą czekoladą.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *