Napar z hibiskusa z owocami

Coraz częściej można spotkać taki napój w restauracjach. Udało mi się go odtworzyć i jest pyszny! Pomimo słodyczy soku malinowego, kwaśny hibiskus dobrze się przez to przebija. Napar jest idealny na chłodne jesienne czy zimowe dni 😉 Nie pijcie go późnymi wieczorami, gdyż ma właściwości pobudzające i zapewne byłoby Wam ciężko zasnąć w nocy. Polecam picie naparu z hibiskusa szczególnie teraz, ponieważ wzmacnia on naszą odporność i zwalcza infekcje. 
 
 
Składniki na 3 szklanki naparu:
  • 1 łyżka hibiskusa (herbatka ziołowa, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 400 ml wrzątku
  • 50 ml soku malinowego
  • 3 plastry cytryny
  • 3 plastry pomarańczy
  • 9 goździków
  • 9 mrożonych malin

 

Hibiskusa zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do zaparzenia na 5 – 10 minut (lub według instrukcji na opakowaniu). Dolewamy do niego soku malinowego i mieszamy. Cytrynę i pomarańczę porządnie myjemy i kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki. Wrzucamy po jednym plasterku cytryny i pomarańczy do szklanki. Dorzucamy do tego goździki i maliny. Owoce zalewamy ciepłym naparem.
Smacznego 🙂
 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *