Piernikowe placuszki

Gdzie się nie obejrzę, to widzę, witryny sklepowe z napisami „Wesołych Świąt” i wielkie ilości lampek. Zaczęłam organizować świąteczną muzykę…i naszło mnie na coś świątecznego. Dzisiaj w całym domu unosił się zapach piernika, i na pewno będzie to moje śniadanie na Boże Narodzenie 🙂
 
 
Składniki na ok. 9 placuszków:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
Jajka ubijamy z cukrem trzepaczką i dodajemy mleka. Mąkę i przyprawy mieszamy, dosypujemy do mokrych składników i łączymy je na gładką masę, nadal robiąc to trzepaczką. Odstawiamy na 5-10 minut. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, pamiętając o tym, że patelnia musi być dobrze rozgrzana. Jeden placuszek to mniej więcej 3 łyżki masy. Smażymy je na średnim ogniu. Kiedy jedna stroną się już zarumieni, odwracamy placek i smażymy go na drugiej stronie. Możemy podać je z kremem z ciasteczek korzennych (do kupienia w Lidlu), z masłem orzechowym czy kremem czekoladowym, albo po prostu z cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
 
 


3 thoughts on “Piernikowe placuszki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *