Bezy z kremem cynamonowym

Ostatnio robiłam sporo kruchych ciasteczek, a białka w lodówce nie mogą czekać w nieskończoność. W okresie świątecznym ciężko jest znaleźć w sklepach blanszowanie migdały, dlatego nie zrobiłam makaroników, a zwykłe beziki. Charakteru nadałam im cynamonowym kremem, który jest tak pyszny, że aż chce się więcej 😉
 
 
Składniki na 12 podwójnych bez:
  • 1 białko (ok. 30 g)
  • szczypta soli
  • 65 g cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy w proszku
Białko ubijamy na sztywną pianę z solą. Cukier puder z barwnikiem dosypujemy partiami, cały czas miksując. Masę nakładamy do szprycy i na blachę wyciskamy równe kółka. Pieczemy w 130ºC przez 35 – 40 min. Wyjmuje z piekarniki żeby ostygły.
 
Składniki na krem:
  • 80 g serka mascarpone
  • 1 łyżka śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki miksujemy i szprycą lub łyżeczką przekładamy beziki.
Smacznego 🙂
 

 

 

 



3 thoughts on “Bezy z kremem cynamonowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *