Makowiec z gruszką

Święta, Święta i po Świętach 🙂 Ale makowiec nadal króluje na stole. Jest szybki w przygotowaniu, inny niż tradycyjny makowiec. Jest naprawdę niesamowity, musicie go spróbować 😉 Chciałam zrobić więcej zdjęć, ale po tym jednym ciasto nagle zniknęło ze stołu i zostały okruszki… 🙂
 
 
 
Składniki:
 
  • 250 g herbatników w czekoladzie
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • puszka masy makowej z bakaliami (900 g)
  • 80 g rodzynek
  • 2 starte gruszki
Herbatniki kruszymy na małe kawałki, część możemy zblendować bardzo drobno. Tortownicę o wymiarach 29 x 24 cm smarujemy masłem. Wysypujemy połowę ciastek na dno, zalewamy je połową masła, jak najbardziej równomiernie. Masę makową łączymy z rodzynkami oraz gruszkami i wykładamy całość na spód ciasta. Ostatnią warstwą są herbatniki zalane masłem. Ciasto pieczemy przez 30 – 40 minut w 200ºC
Smacznego 🙂
 

 

 


6 thoughts on “Makowiec z gruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *