Miękkie pierniczki

Jest to zdecydowanie przepis na ostatnią chwilę. Pierniczki są od razu miękkie, nie muszą leżeć przez parę dni w pudełku. Wystarczy je polukrować i są gotowe na Święta! 🙂

Jest to zdecydowanie mój przepis awaryjny, a to dzięki mniejszej ilości miodu. Nie oznacza to jednak, że tracą na smaku. 

 
 
Składniki:
 
  • 380 – 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 140 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30 – 40 g przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 100 masła
  • 100 g miodu
Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy i wbijamy jajka. Masło i miód rozpuszczamy na patelni, uważając żeby się nie zagotowały. Dolewamy do całości. Wszystko miksujemy końcówką z hakiem, albo zagniatamy rękami. Z gotowego ciasta formujemy kule i wałkujemy na około 4 – 6 mm (podsypując minimalną ilością mąki) i wycinamy pierniczki. Układamy je na papierze pergaminowym i pieczemy przez około 5 – 8 minut w 180ºC.
Składniki na lukier królewski:
  • 1 małe białko (25 g)
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
Białko miksujemy na sztywną pianę z solą. Cukier puder dodajemy partiami, cały czas miksując. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy pierniczki.
Smacznego 🙂
 
 

 

 
 

 

 


2 thoughts on “Miękkie pierniczki”

  • Ja w tym roku piekłam te pierniczki 4 razy, z 400 g mąki pszennej + 100 g żytniej i za każdym razem wyszły super. A pieczenie trzeba dopasować do piekarnika i grubości ciasteczek. Nie wiem co mogło pójść nie tak, ale przepis jest naprawdę sprawdzony 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *