Pomarańczowe kruche ciasteczka



Składniki na ciasteczka:

  • 215 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z dwóch średniej wielkości pomarańczy
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 100 g masła roślinnego
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Następnie dodajemy startą skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i masło. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagniatamy rękami. Uformowaną kulę ciasta owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Połowę porcji wałkujemy, a drugą odkładamy do lodówki, żeby nie była zbyt miękka. Ciasto wałkujemy (pomiędzy matą silikonową a papierem do pieczenia, albo pomiędzy folią spożywczą) i wycinamy foremkami różne kształty. Pierwszą partię ciasta rozwałkowałam na ok. 4 mm (dość cienko), drugą już na ko. 6 mm. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Czas pieczenia musicie dostosować do grubości ciasteczek. w 180ºC cienkie ciasteczka piekłam 7 minut, grubsze 10 minut. Trzeba je obserwować i wyjąć z piekarnika gdy brzegi zaczną się złocić. Po ostygnięciu ciasteczka dekorujemy lukrem królewskim.

Składniki na lukier:
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 150 – 170 g cukru pudru
Białko ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie dosypujemy po trochu cukru pudru aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Masę przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.
Smacznego 🙂




3 thoughts on “Pomarańczowe kruche ciasteczka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *