Blok czekoladowy

Ten przepis dostałam od koleżanki jeszcze w gimnazjum. Moim zdaniem przepis jest idealny, a ten cudowny smak mleka w proszku… Ale musicie sami spróbować i ocenić. Jeden z szybszych deserów do zrobienia, a jak dobrze się go wyjada z garnka… 😉
 



Składniki:
 
  • 250 g masła roślinnego
  • 5 łyżek wody
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g mleka w proszku
  • 170 g herbatników
Do garnka wrzucamy masło, dolewamy wodę, dodajemy cukier i kakao i rozpuszczamy wszystko na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu. Garnek zestawiamy z ognia. Mleko w proszku dosypujemy do naszej masy partiami, możemy mieszać to łyżką albo trzepaczką. Herbatniki kruszymy na mniejsze i większe kawałki, dorzucamy do garnka i mieszamy. Możecie dodać też ulubione orzechy, suszone owoce, rodzynki… Tortownicę wykładamy folią spożywczą, przekładamy do niej blok czekoladowy i wstawiamy do lodówki na parę godzin.




13 thoughts on “Blok czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *