Ciastka z dżemem porzeczkowym

Dzisiaj chciałam złożyć wszystkim Babciom najlepsze życzenia! Z tej okazji, oprócz kartki z pięknymi życzeniami, możemy podarować im ręcznie wykonane słodkości. Przyznam się szczerze, że z powodu zbliżającej się sesji w kuchni jestem bardzo rzadko. Wiem jednak, że liczy się gest i zrobiłam coś prostego i pysznego prosto od serca…dla serca. Dla moich dwóch ukochanych Babć! 🙂


Składniki:
  • gotowe płaty ciasta francuskiego
  • dżem porzeczkowy niskosłodzony
  • mleko
  • cukier brązowy
Z ciasta wycinamy parzystą liczbę serc, każde tej samej wielkości. Na jedno serduszko kładziemy około 1 łyżeczkę dżemu porzeczkowego. Brzegi smarujemy mlekiem i nakładamy na górę kolejny płat serduszkowego ciasta. Dociskamy brzegi palcami a następnie dookoła przyciskamy je widelcem. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Gotowe serduszka smarujemy z wierzchu mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 15 minut w 200ºC.
Smacznego 🙂




2 thoughts on “Ciastka z dżemem porzeczkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *