Ciasto Trzech Króli

trendisimages.com


Święto Trzech Króli obchodzone jest w Polsce 6 stycznia. Ciasto Trzech Króli zawędrowało do naszego pięknego kraju dzięki francuskiej księżniczce, która była żoną Władysława IV. Była to księżniczka Maria Gonzaga de Neveres. Księżniczka do Polski przyjechała ze swoimi dwórkami oraz kucharzami francuskimi. Dzięki temu przepis na to pyszne ciasto przebył drogę z Francji na dwór królewski naszego kraju, a dalej rozprzestrzenił się na  dwory mieszczańskie i magnackie. Niestety Święto Trzech Króli zostało zniesione w okresie PRLU-u i od tamtego czasu pamięć o cieście powoli zanikała. W ciasto wkłada się mała ceramiczną figurkę (albo migdał, lub fasolę). Kto dostanie go w swoim kawałku ciasta, ten zostaje Migdałowym Królem lub Królową. Szczęśliwiec otrzymywał złotą koronę na cały dzień świętowania. Jeżeli Królową została panna, traktowano to jako zapowiedź szybkiego zamążpójścia. 



Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 75 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1 jajko + jajko do posmarowania ciasta
  • 100 g migdałów (płatki lub bez łupinek) + 1 cały migdał
Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy dwa okręgi o średnicy 23 cm i wkładamy je do lodówki. Miękkie masło rozcieramy z cukrem pudrem, dodajemy rum i jajko i całość mieszamy. Migdały mielimy i dodajemy do naszej masy, którą miksujemy i odstawiamy na 5 – 10 minut do lodówki. W tym czasie jeden blat ciasta możemy delikatnie ozdobić noże, ale tak, aby nie robić dziur. Ozdabiamy tylko delikatnie z wierzchu. Czysty blat ciasta francuskiego układamy na papierze do pieczenia i wykładamy na niego naszą masę, zostawiając z brzegów około 2 centymetry przestrzeni. W środek masy wkładamy jeden cały migdał. Boki ciasta smarujemy jajkiem, przykrywamy je drugim blatem. Ciasto delikatnie dociskamy po bokach, wyciskamy z niego powietrze, zlepiamy widelcem, można też delikatnie ponacinać je noże, żeby się lepiej skleiło. Pieczemy je w 180ºC przez 30 – 35 minut.
Smacznego 🙂




2 thoughts on “Ciasto Trzech Króli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *