Domowa Granola

Zdarza Wam się czasami zaspać? Macie 5 minut na zjedzenie śniadania? Mi ostatnio przytrafią się to co raz częściej. Wtedy idealne są płatki z mlekiem lub z jogurtem. Poza tym lubię jeść rano płatki, czuję się po nich syta aż do następnej przekąski 🙂 Dlatego postanowiłam zrobić domową granolę, w której wiem co jest, nie ma cukrów ani innych składników, od których niepotrzebnie przybieramy na wadze. Pamiętajcie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. To ono daje nam energię na cały dzień! 🙂


Składniki:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów żytnich
  • 30 g pestek słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 100 g miodu
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonych owoców goji

Płatki, otręby i pestki słonecznika wrzucamy do miski. Olej, esencję oraz miód mieszamy i dolewamy do płatków. Całość łączymy tak, żeby granola była dokładnie pokryta olejem i miodem. Następnie wykładamy całość na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w 130ºC (termoobieg) przez około 25 minut. W połowie czasu możemy trochę pomieszać płatki. Gdy granola ostygnie,  dodajemy do niej rodzynki oraz owoce goji i przekładamy ją do pojemnika. Codziennie rano delektujemy się pysznym i zdrowym śniadaniem.
Smacznego 🙂




2 thoughts on “Domowa Granola”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *