Pączki

Jest to przepis stary, sprawdzony i krążący w rodzinie od lat. Uwierzcie mi na słowo, że będą to najlepsze pączki jakie kiedykolwiek jedliście. Pyszne i puchate. Robi się je naprawdę szybko i bez wysiłku. W sam raz na karnawałowy czas 🙂



Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki +1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanka cukru +1 łyżka cukru
  • 10 żółtek
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wódki
  • marmolada
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
Mleko podgrzewamy do 36ºC, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka rozrabiamy z 1/2 szklanki cukru, dodajemy do mleka. Dosypujemy 500 g mąki i wszystko miksujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Dodajemy pozostałe 500 g mąki i ciasto zagniatamy ręcznie. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Formujemy placki, nakładamy łyżeczkę marmolady i zwijamy je, tak aby marmolada była w środku. Pączki kładziemy pod ściereczką, aby podwoiły swoją objętość. Smażymy na głębokim tłuszczu. Żeby sprawdzić czy smalec ma dobrą temperaturą, należy wrzucić kawałek surowego ziemniaka- jeżeli wypłynie na wierzch, to można smażyć pączki. Po wrzuceniu pączków na tłuszcz, patelnię na chwilę przykrywamy pokrywką. Smażymy z obu stron, wykładamy na papierowe ręczniczki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *