Waniliowe muffiny

Powoli zbliżają się Walentynki, dlatego zaczęłam już przygotowania najlepszych przepisów…żebyście mieli w czym wybierać 🙂 Zawsze uważałam, że do prezentu kupnego warto zrobić coś od siebie. Ja zazwyczaj wymyślam jaką kreatywną kartkę plus piekę walentynkowe słodkości 🙂


Składniki na 6 babeczek:
  • 110 g masła roślinnego
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mleka
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy oraz mleko i wszystko miksujemy. Mąkę przesianą z proszkiem dodajemy partiami do miski i nadal miksujemy. Ciasto przekładamy do papilotek, do 2/3 ich wysokości. Pieczemy przez około 20 – 25 minut w 160ºC. Muffinki są ciężkie i mają zwarte ciasto, jeżeli wolicie bardziej puszyste to skorzystajcie z TEGO przepisu 🙂

Składniki na krem:
  • 80 g śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 140 g serka mascarpone
  • pół laski wanilii
Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i wszystko dokładnie łączymy. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy ziarenka, które wrzucamy do naszej masy, znowu ją miksując. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy ostudzone babeczki. Poniżej filmik (których wiele na YT) z paroma pomysłami na dekorację 🙂






4 thoughts on “Waniliowe muffiny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *