Bezglutenowe brownie z kremem chałwowym

Kolejna walentynkowa propozycja. Moim zdaniem to święto nie może obyć się bez czekoladowego akcentu, BARDZO czekoladowego! 🙂 Ciasto bez mąki, niesamowicie wilgotne z pysznym kremem chałwowym. Tak, to będzie dobry wieczór 😉


Składniki na ciasto:
  • 150 g masła roślinnego
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 5 jajek
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 100 g mielonych migdałów
Masło i czekoladę roztapiamy w garnku. Odstawiamy aby trochę przestygło. Żółtka ubijamy z cukrem i kakao na jednolitą masę. Cały czas miksując masę dodajemy po jednej łyżce rozpuszczonej czekolady (aby jajka się nie ścieły, a nabrały tej samej temperatury). Po około  3 łyżkach możemy dolać całą czekoladę i wszystko zmiksować, dodając na koniec zmielone migdały. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy ją partiami do masy czekoladowej, delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i przelewamy ciasto. Pieczemy je 45 – 55 minut w 180ºC. Gdy trochę ostygnie, wyjmujemy je z formy.

Składniki na krem:
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g chałwy z orzechami
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę, dodajemy mascarpone i miksujemy. Chałwę kruszymy na drobne kawałki i dodajemy do masy. Całość rozsmarowujemy na chłodnym cieście. Możemy udekorować je cukrowymi serduszkami.
Smacznego 🙂




2 thoughts on “Bezglutenowe brownie z kremem chałwowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *