Deser z mascarpone i musem z owoców leśnych

Deser wymyślony na poczekaniu. Słodka biała czekolada idealnie komponuje się z kwaśnym musem z owoców leśnych. Jest to namiastka wspomnień lata, idealna na lutowe wieczory przy winie… 😉


Składniki na 4 porcje:
  • 200 g białej czekolady
  • 300 g serka mascarpone
  • około 100 ml kwaśnej śmietany 30%
  • 160 g mrożonych owoców leśnych
  • 4 łyżeczki wody
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nie zostawiamy jej na ogniu, tylko pilnujemy ją i mieszamy (inaczej, mimo wszystko, się przypali i będzie miała brzydką konsystencję). Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną, dolewamy do tego rozpuszczoną czekoladę i znowu całość miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do kieliszków lub pucharków. Owoce leśne odstawiamy do rozmrożenia na ok. 20 minut. Miksujemy je na sorbet w blenderze, jeżeli zajdzie taka potrzeba dodajemy po 1 łyżeczce wody i sprawdzamy konsystencję. Mus musi być zwarty, nie lejący. Układamy go na masie z serka i wyrównujemy łyżeczka górę. Jak widzicie na zdjęciach, możecie najpierw ułożyć trochę musu, serka i znowu musu. To już zależy od Was. 🙂 Kieliszki wstawiamy do lodówki, chociaż na 20 minut.
Smacznego 🙂




4 thoughts on “Deser z mascarpone i musem z owoców leśnych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *