Mus czekoladowy z bitą śmietaną

Jest to bardzo lekki deser. Nie jest bardzo kaloryczny. Osoby, które dbają o sylwetkę mogą pozwolić sobie na jeden mały pucharek tej przyjemności i zastąpić bitą śmietanę na przykład jogurtem 🙂


Składniki na 4 małe pucharki:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 małe espresso (ok. 25 ml)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • sok malinowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zestawiamy z ognia i dodajemy espresso. Dokładnie mieszamy. Żółtka ubijamy i dodajemy 3 łyżki masy, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścieły. Dolewamy całą czekoladę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodajemy partiami do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łyżką. Mus przekładamy do małych kieliszków i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny lub całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietankę, nakładamy ją na mus czekoladowy i delikatnie polewamy sokiem malinowym.
Smacznego 🙂




6 thoughts on “Mus czekoladowy z bitą śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *