Placuszki z ricotty z cynamonem

Po zrobieniu tych placuszków, w Waszych domach od razu pojawi się wiosna! 🙂 Delikatne i puszyste, smażone na maśle cynamonowym z dodatkiem soczystych owoców…koniecznie wypróbujcie!


Składniki:
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka masła
  • cynamon
  • syrop z agawy
  • świeże owoce
  • cukier puder
Ricottę mieszamy z żółtkami, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Możemy użyć do tego trzepaczki, ważne aby było jak najmniej grudek. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy do naszej masy, delikatnie mieszając całość łyżką. Na patelnię wrzucamy jedną łyżkę masła i jedną łyżeczkę cynamony. Kiedy masło się rozpuści wykładamy na patelnię jedną łyżkę ciasta i smażymy na średnim ogniu. Nie robimy tego na rozgrzanej patelni, gdyż cynamon zbyt szybko nam by się przypalił. Ja lubię po jednej partii placków wytrzeć patelnię ręczniczkiem papierowym. Gotowe placuszki układamy na talerzu i polewamy syropem z agawy. Dodajemy do tego dużo świeżych owoców i całość posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego 😉




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *