Banan z czekoladą w cieście filo

Od niedawna zaczęłam używać ciasta filo. Jest bardzo delikatnie, cieniutkie i po upieczeniu chrupiące. Moim zdaniem ten przepis wyjdzie każdemu idealnie. Nie musicie ograniczać się tylko do tych dwóch dodatków. Możecie dorzucić rodzynki, żurawinę, migdały… Co tylko chcecie 🙂


Składniki na 4 sakiewki:
  • 4 duże płaty ciasta filo
  • 2 – 3 banany
  • 100 g czekolady
  • jogurt naturalny
  • przyprawa do dań słodkich
Ciasto musimy dobrze rozmrozić. Jeżeli tego nie zrobimy, to przy odwijaniu nam się połamie. Ja akurat kupiłam ciasto 7days, płaty są naprawdę sporę. Złożyłam je podwójnie w kwadraty, więc miałam 4 warstwy ciasta. Na środek filo układamy pokrojone banany, dorzucamy do tego lekko posiekaną czekoladę i skręcamy nasze sakiewki. Jeżeli ktoś chce deser bardziej słodki, to proponuję użyć czekolady mlecznej, można też dodać odrobinę cukru. Ciasto układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 13 – 15 minut w 200ºC. Sakiewki wyjmujemy, układamy na talerzu i polewamy jogurtem naturalnym. Całość posypujemy mieszanką przypraw do dań słodkich- skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta.
Smacznego 🙂




2 thoughts on “Banan z czekoladą w cieście filo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *