Bezy cynamonowo – czekoladowe z bitą śmietaną i żurawiną

Moim zdaniem jest to deser idealny! Bardzo słodka beza, bardzo cynamonowa w towarzystwie lekkiej bitej śmietany oraz zimnej i kwaśnej żurawiny! Po pierwszym kęsie wiadomo, że wpadło się po uszy… 😉 Do zakochania jeden krok, tak na wiosnę… 🙂
 
 
Składniki:
 
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • śmietana kremówka 30%
  • mrożona żurawiny
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, co chwilę mieszając żeby się nie przypaliła. Zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Partiami, po jednej łyżce, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodajemy cukier puder. Na koniec miksowania dosypujemy cynamon. Czekoladę rozlewamy po pianie i delikatnie mieszamy łyżką, tak żeby były widoczne zygzaki (nie chcemy jednolitej masy czekoladowej, zróbcie to z fantazją). Bezy wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy około 35 minut w 140ºC. Bezy wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy. Na talerz kładziemy bezę, na to bitą śmietanę, znowu bezę i odrobinę bitej śmietany. Całość, tuż przed podaniem dekorujemy mrożoną żurawiną. 
Smacznego 🙂
 
 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *