Budyń z kaszy jaglanej

Niestety dzisiaj kończą się moje ferie i od jutra wracam na uczelnię. Był to bardzo miły miesiąc leniuchowania, kto tego nie lubi… Teraz potrzebuję dużo siły, a także zdrowia. Kasza jaglana, niech Was nie odstrasza, wpływa dobrze na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także zwiększa odporność organizmu. Zróbcie ten pyszny deser w wolnej chwili, a na pewno tego nie pożałujecie 🙂


Składniki na ok. 2 – 3 porcje:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 1 banan
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • ulubione dodatki
Na początku kaszę musimy sparzyć, pozbywamy się wtedy odrobiny goryczy. Przerzucamy ją na sitko i zalewamy gorącą wodą z czajnika. Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 min. Następnie kaszę, sok ananasowy, banana i mleko w proszku umieszczamy w misce i wszystko miksujemy na gładką masę. Zostawiamy do przestygnięcia. Budyń możemy podawać z migdałami, domową granolą, bananem lub z kandyzowanymi owocami. Do wyboru, do koloru.
Smacznego 🙂





6 thoughts on “Budyń z kaszy jaglanej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *