Fit batoniki musli

Domowe wypieki są o wiele zdrowsze niż te kupne. Słodkości bez tłuszczu i mąki są jeszcze lepsze. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy dbają o swoją linię, jak i dla tych, którzy lubią tego typu batoniki. Bo w sumie czego można nie lubić w orzechach, żurawinie, pestek słonecznika….A wszystko skąpane jest w miodzie i polane czekoladą. Brzmi to niesamowicie pysznie. Problem polega na tym, że przepis brzmi banalnie, ale mi na przykład udał się dopiero za 3 razem 😉 Jeżeli użyjecie mniej składników sypkich i za dużo miodu wtedy batoniki będą się rozpadać w rękach. Ale w takiej sytuacji mówimy sobie, że tak miało być i podajemy całość z lodami, albo z owocami 🙂 Nic straconego, te batoniki są jak bezy- nawet jak nie wyjdą, to są pyszne 🙂

 Składniki:

  • 150 g orzechów (ja użyłam migdałów i orzechów ziemnych niesolonych)
  • 50 g płatków owsianych
  • 35 g pestek słonecznika
  • 15 g sezamu
  • 50 g otrębów owsianych
  • ok. 100 g suszonej żurawiny
  • 180 g gęstego miodu
  • Gorzka czekolada
Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, wszystkie suche składniki mieszamy w misce, razem z żurawiną. Na patelni lekko podgrzewamy, rozpuszczamy miód i zalewamy nim nasze składniki w misce. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, tak aby nasza mieszanka musli cała była pokryta miodem. Blaszkę albo keksówkę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, na który wykładamy masę. Całość dociskamy łyżką, ja dodatkowo na górę masy położyłam folię spożywczą i docisnęłam jeszcze dodatkowo rękami. Blaszkę wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Batoniki kroimy, polewając rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego 😉



2 thoughts on “Fit batoniki musli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *