Babeczki marmurkowe z lukrem cytrynowym

W zeszłym roku nie wstawiałam przepisów na Wielkanoc, dlatego teraz próbuję trochę nadrobić 🙂 Te cudne babeczki na pewno znajdą się na moim świątecznym stole. Są ciężkie i wilgotne, dwukolorowe i dwusmakowe. Lukier cytrynowy idealnie do nich pasuje i jest miłą, wiosenną odmianą 🙂


Składniki na 6 babeczek:
  • 125 g masła roślinnego + masło do wysmarowania formy
  • 80 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • kasza manna lub bułka tarta
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy żółtka i sok z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do ciasta, nadal miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy ją częściami do ciasta, delikatnie mieszając je łyżką. Kiedy będzie już gładkie około 2-3 łyżki przekładamy do innego naczynia i dosypujemy do niego kakao. Dokładnie wyrabiamy ciasto łyżką. Foremki do babeczek smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manna. Na spód kładziemy jasne ciasto, a na górę ciemne. Pieczemy w 175ºC ok 20 – 25 minut.

Składniki na lukier cytrynowy:
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder waniliowy
Sok z cytryny wlewamy do kubeczka, dosypujemy cukier i dokładnie ucieramy aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Polewamy nim ostudzone babeczki.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *