Makaron w sosie waniliowym z karmelizowaną gruszką, miętą i skórką z limonki

Muszę Wam powiedzieć, że przepis na konkurs Malmy był nie lada wyzwaniem. Bałam się, że wszystko pójdzie do kosza, ponieważ nie jestem fanką makaronów na słodko. Musicie uwierzyć mi na słowo, ale ta kombinacja to strzał w dziesiątkę! Wymyślałam i myślałam o tym od 2 tygodni i ciesze się, że wybrałam właśnie to połączenie. Bardzo słodka karmelizowana gruszka w towarzystwie delikatnego, kremowego sosu waniliowego, a to wszystko posypane wyrazistą miętą i skórką z limonki. Coś wspaniałego! 🙂 Teraz Wy wypróbujcie przepis i trzymajcie kciuki za wygraną 🙂


Składniki na 2 porcje:
  • 100 g makaronu Malma Conchiglie rigate
  • 1 duża gruszka
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • listki mięty
  • skórka z 1 limonki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie gruszkę myjemy i przekrajamy na pół. Jedną połówkę kroimy w grubsze plastry, drugą zaś w drobną kostkę, uprzednio obierając ze skórki. Masło rozpuszczamy na patelni razem z cukrem i układamy plastry gruszki. Smażymy na średnim ogniu, tak aby gruszka zmiękła i przekładamy na talerz. Resztę gruszki pokrojoną w kostkę wrzucamy na tą samą patelnię i znowu smażymy, aż zmięknie. Listki mięty kroimy w paseczki.

Składniki na sos waniliowy:
  • 1 żółtko
  • 110 ml mleka 2%
  • 2 łyżki cukru
  • ziarenka z jednej wanilii
  • 1 płaska łyżeczką mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce i stawiamy na garnek z wodą. W tak przygotowanej kąpieli wodnej gotujemy sos, co chwilę go mieszając. Mieszamy go do momentu aż zgęstnieje i zestawiamy z ognia.
Na karmelizowaną gruszkę, układamy makaron, polewamy go sosem waniliowym, wykładamy na to gruszkę pokrojoną w kostkę. Całość posypujemy listkami mięty i skórką z limonki.
Smacznego 🙂




1 thought on “Makaron w sosie waniliowym z karmelizowaną gruszką, miętą i skórką z limonki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *