Wielkanocne babeczki czekoladowe

Powoli zbliża się Wielkanoc, dlatego warto wypróbować kilka przepisów. Każdemu zależy przecież żeby były dobre i sprawdzone 🙂 Babeczki są dobre na każdą inna okazję, ale chyba już przez pogodę i tą cudowną wiosnę w powietrzu, mam wrażenie, że są bardzo wielkanocne. Ciężkie, wilgotne i bardzo czekoladowe 🙂


Składniki na ok. 6 babeczek:
  • 60 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, cały czas miksując dodajemy jajko, później śmietankę. Mąkę, kakao, sodę i sól łączymy w misce i przesypujemy do mokrych składników. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, która powinna być gęsta. Babeczki piekłam w formie silikonowej w kształcie kwiatów róży. Wcześniej wysmarowałam ją olejem i opruszyłam kakao. Ciasto nakładałam do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy je przez około 15 – 17 minut w 180ºC. Najlepiej sprawdzać je metodą „na suchy patyczek”. Możecie upiec je w formie baby wielkanocnej. Wtedy czas pieczenia wydłuży się pewnie do około 30 – 40 minut. Część babeczek udekorowałam lukrem (2 łyżki cukru pudru, 1 – 2 łyżki gorącej wody).
Smacznego 🙂




6 thoughts on “Wielkanocne babeczki czekoladowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *