Babka piaskowa pomarańczowa

Na chwilę zniknęłam, ale już wracam 😉 Na początek z pysznym wielkanocnym przepisem. ALE…aby było mniej świątecznie, to pyszne ciasto można upiec w zwykłej tortownicy i zalać galaretkę- jak robiła to moja ukochana mama. A więc drodzy czytelnicy DO DZIEŁA! Lećcie do kuchni upiec super wiosenną babę pomarańczową! 🙂


Składniki na ciasto:
  • 165 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 85 g mąki pszennej
  • 105 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżki skórki z pomarańczy
  • kasza manna
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko i sok pomarańczowy, masę miksujemy. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do miski cały czas miksując. Dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy ciasto. Białko ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy i delikatnie równamy górę. Pieczemy w 180ºC przez około 30 minut, do suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, dlatego sprawdzajcie ciasto wcześniej, aby się nie przepiekło. Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi chwilę ostygnąć, dopiero wtedy wyjmujemy je z formy. Polewamy nasze dzieło lukrem (cukier puder i ciepłą wodę łączymy mieszając łyżeczką, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji), możemy również przyozdobić je skórką pomarańczową.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *