Ciasto z musem czekoladowym i truskawkami

Czasami proste przepisy są najlepsze. Czasami chęć spróbowania czegoś zwykłego – niezwykłego, pobudza kreatywność. Najlepsze połączenie wszech czasów- czekolada i truskawki, otulone miękkim, ponadczasowym ciastem francuskim. Lecz tym razem podane w niezwykły sposób, który zachwyci każdego 🙂


Składniki:
  • 1 rozwijany płat ciasta francuskiego (z lodówki)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 500 g truskawek
  • mleko
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po zestawieniu z gazu dodajemy śmietankę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Truskawki obieramy z szypułek i kroimy w grubsze plastry. Ciasto rozwijamy, kładziemy na blasze z papierem do pieczenia i od połowy jego długości nacinamy około 7-8 pasków. Czekoladę wykładamy na gładką część ciasta, pozostawiając około 1 cm zapasu z każdej strony. Następnie na czekoladę układamy truskawki. Każdy pasek po kolei skręcamy raz lub dwa razy i przyklejamy palcami do przeciwległego boku. Kiedy zwiniemy tak całe ciasto, każdy brzeg nacinamy delikatnie nożem, około 0,5 cm, nie więcej. Ciasto smarujemy mlekiem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 200ºC przez około 15-20 minut, na złoty kolor. Kiedy ciasto ostygnie możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *