FIT szarlotka bez pieczenia

Powoli zbliża się sezon pokazywania naszych pięknych ciał. Robi się cieplej, zwiększa się zapotrzebowanie na smaczne dietetyczne przepisy. Poza tym, warto czasami odstąpić od cukru i tłuszczu na rzecz czegoś zdrowszego, a równie smacznego 🙂 Dlatego też wypróbowałam przepis z książki Karolina na detoksie.


Składniki:
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g rodzynek
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki śmietanki kremówki 30%
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 – 30 g mielonego siemienia lnianego
  • dodatkowo cynamon i gorzka czekolada do posypania
Pestki słonecznika i rodzynki miksujemy na lepiącą się masę/kruszonkę. Ja robiłam to w blenderze około 2 – 3 minut. Następnie małą tortownicę o średnicy 11 centymetrów smarujemy olejem i wykładamy nasz spód. Dokładnie dociskamy go palcami do dna, tak aby później ciasto nam się nie rozsypało. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po wyłączeniu gazu dolewamy śmietankę i całość mieszamy. Czekoladę przekładamy na środek spodu ciasta i wstawiamy do lodówki. Jabłko obieramy i miksujemy na gładki mus z sokiem z cytryny i z cynamonem. Na koniec dodajemy siemię lniane, najlepiej po 1 łyżeczce aż do uzyskania gęstej masy. Kiedy już jabłkowy mus jest gotowy przekładamy go do tortownicy, wygładzamy wiesz i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Ciasto przekładamy na talerzyk, górę posypujemy cynamonem i startą na tarce gorzką czekoladą.
Smacznego 🙂



3 thoughts on “FIT szarlotka bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *