FIT lody bananowe z masłem orzechowym

W tak upalne dni najlepszym sposobem na ochłodę jest zimna lemoniada i lody. Wszystko domowego wyrobu oczywiście 🙂 Mamy wtedy 100% pewności co do składników. Przepis nie wymaga użycia maszyny do lodów, co jest dodatkowym atutem. Masło orzechowe nadaje delikatnego smaczku i charakteru.


Składniki:
  • 3 banany
  • 1 – 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej domowego)
Banany obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy w torebki do mrożenia żywności i mrozimy je np. całą noc. Następnego dnia do blendera (mocnego, o dużej mocy) wrzucamy jogurt, masło orzechowe i zamrożone banany. Wszystko miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Następnie przelewamy ją do płaskiego pojemnika (który wytrzyma ujemną temperaturę) i zostawiamy w zamrażarce aż do całkowite zamrożenia (też np. na całą noc). Przed podaniem warto wyjąć lody 5 minut wcześniej. Będziemy mieli pewność, że ładnie uformują się w kulki i nie będą się kruszyć.
Smacznego 🙂





7 thoughts on “FIT lody bananowe z masłem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *