Placki jaglane

Dzięki Ci mamo za nowe przepisy! Nie ma nic lepszego niż pyszna kolacja zrobiona przez mamę 🙂 Placki jaglane to strzał w dziesiątka. Wszyscy w domu się nimi zajadamy. Są pyszne z jogurtem, z masłem orzechowym, z nutellą, z ogromem owoców…z czym tylko dusza zapragnie!


Składniki:
  • 2 jajka
  • 70 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g kaszy jaglanej / mąki jaglanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Jeżeli nie mamy mąki jaglanej wystarczy, że kaszę zmielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy łyżeczką lub trzepaczką. Na rozgrzaną patelnie, bez tłuszczu, wlewamy ciasto. Zależy czy chcemy grubsze placki czy cieńsze. Zazwyczaj z tej porcji otrzymamy 3-4 placuszki. Smażymy je na małym ogniu z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂




4 thoughts on “Placki jaglane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *