Gofry z musem z czerwonej porzeczki

Ostatnio obudziłam się i czułam potrzebę zjedzenia gofrów na śniadanie. Wiedziałam, że w czeluściach mojej kuchni kryje się gdzieś gofrownica. Niestety odmówiła posłuszeństwa, a 800 ml ciasta czekało… Dlatego gofry zrobiłam w opiekaczu do panini 😀 Nadal mają rowki i przypominają trochę gofry. Najważniejsze, że smakują jak gofry, w 100%. Przepis dopracowałam i podaje go dalej, bo naprawdę warto go wypróbować 🙂

Składniki na gofry:
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka 
  • 1 jajko
Do miski wrzucamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dolewamy olej, mleko oraz żółtko. Wszystkie dokładnie miksujemy. Białko ubijamy na bardzo sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając łyżką. Ciasto odstawiamy na 5 – 15 minut. Czy gofrownica czy opiekacz do chleba muszą być bardzo dobrze nagrzane. Ja wykładałam gofry łyżka i piekłam 6 sztuk naraz przez ok. 5 – 6 minut. Gofry studzimy na kratce, nie układamy ciepłych jeden na drugi gdyż zrobią się miękkie.

Składniki na sos:
  • ok. 200 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki konfiturexu
Umyte owoce wrzucamy na patelnię i smażymy na małym ogniu aż puszczą sok. Ewentualnie można podlać bardzo małą ilością wody, jeżeli chcemy przyspieszyć proces. Następnie zasypujemy wszystko cukrem i mieszamy. Na średnim ogniu dusimy owoce przez ok. 5 – 10 minut i dosypujemy konfiturex. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką masę. Ewentualnie można wszystko przetrzeć przez sitko, tak jak ja zrobiłam to do zdjęć. 

Smacznego 🙂





2 thoughts on “Gofry z musem z czerwonej porzeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *