Eklerki z bitą śmietaną

Przyznam się szczerze, że nigdy nie jadłam eklerek. Nie kupowałam ich w cukierniach, nie robiła się ich u mnie w domu. Dlatego urodziny R. okazały się idealną okazją do wypróbowania przepisu. Ulubione słodkości to zawsze miły dodatek do prezentu, albo prezent sam w sobie 🙂


Składniki na 20 – 25 sztuk:
  • 250 ml wody
  • 125 g masła roślinnego
  • 170 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
Wodę razem z masłem wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę mieszając całość łyżka. Możemy sobie odrobinę zmniejszyć ogień. Ważne jest aby ciasto zrobiło się szkliste i z łatwością odchodziło od brzegów garnka. Wtedy mamy pewność, że jest gotowe. Odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Następnie po kolei wbijamy 4 jajka miksując naszą masę, na koniec dodajemy cukier puder. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia 4 – 5 centymetrowe paski.  Eklerki pieczemy ok. 25 minut w 200ºC (z termoobiegiem). Kiedy eklerki wystygną, przekrajamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną. Na koniec możemy rozpuścić czekoladę ze śmietanką i udekorować nasze cudeńka.
Smacznego 🙂




1 thought on “Eklerki z bitą śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *