Ciasto czekoladowo-kawowe z kremem

Upieczone na Dzień Niepodległości (trochę się zbierałam z opublikowaniem przepisu), na życzenie 😉 Fajne wilgotne ciasto, mocno czekoladowe. Krem ładnie dopełnia kawową nutę. Nie bójcie się słowa „bezglutenowy”, migdały idealnie się tutaj sprawdziły 🙂


Składniki na ciasto:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 175 g masła
  • 50 ml espresso 
  • 4 jajka (oddzielone)
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g migdałów
Gorzką czekoladę, masło oraz espresso umieszczamy w misce. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka razem z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Czekolada po zdjęciu z ognia niech chwilę ostygnie, aby masa jajeczna nam się nie ścięła. Następnie czekoladę przelewamy do żółtek, bardzo energicznie mieszając masę trzepaczką. Migdały mielimy w blenderze na jak najdrobniejsze kawałki, najlepiej do postaci mączki. Czekoladową masę przelewamy do migdałów i całość łączymy łyżką. Ostatnim etapem przygotowania ciasta jest ubicie białek na sztywną pianę, dodanie ich do ciasta bardzo delikatnie całość mieszając. Okrągłą tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy je w 170ºC przez 20-30 minut. Ja piekłam 25 minut i wiem, że następnym razem skrócę czas, żeby było bardziej płynne.

Składniki na krem kawowy:
  • ok. 125 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 20 ml espresso
  • 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Jeżeli chcemy zmienić konsystencję kremu to dolewamy śmietankę. Następnie wykładamy krem na ostudzone ciasto, dekorujemy kakao i ziarenkami kawy.
Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *