Kruche ciasteczka korzenne na Mikołajki

Zaczął się grudzień, przygotowania do Mikołajek i Świąt. Czas pieczenie ciasteczek i pierniczków. W całym domu czuć zapach przyprawy korzennej. Najlepszy okres w całym roku 🙂 Jak zawsze przypomnę Wam, że własnoręcznie zrobione i udekorowane ciasteczka to najlepszy prezent! 🙂
 
 
Składniki na 2 blachy ciasteczek:
  • 160 – 170 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 15 g przyprawy korzennej, najlepiej domowej 🙂
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
Mąkę, cukier puder i przyprawę korzenną mieszamy w misce. Dodajemy miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki i żółtko. Całość wyrabiamy rękami na zwartą, gładką masę. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość ok. 1/2 centymetra, podsypując je mąką, żeby się nie kleiło. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 5 – 10 minut w 180ºC. Należy obserwować ciasteczka w piekarniku, czas pieczenie zależy od ich grubości. Ja swoje piekłam ok. 7 minut i są idealne.
 
Składniki na lukier królewski:
  • 1 białko
  • 110 – 115 g cukru pudru
Tutaj zasada jest taka jak za każdym razem: białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i miksujemy. Jeżeli dodamy mniej cukru to lukier będzie bardziej lejący. Dodałam 115 g cukru i lukier był baaardzo gęsty, ale mi to odpowiadało. Lepiej na początku dodać mniej i później w razie czego dosypać. Lukier przekładamy do worka cukierniczego z prostą małą końcówką idekorujemy pierniczki według uznania.
Smacznego 🙂
 

 

 


6 thoughts on “Kruche ciasteczka korzenne na Mikołajki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *