Płatki jaglane na mleku z bakaliową mieszanką

Śniadanie mistrzów 🙂 Jest słodkie, pyszne i sycące. Daje mi energię aż do drugiego śniadania. Bardzo lubię słodkie posiłki, szczególnie rano. Eliminuje to trochę chęć sięgania po czekoladę w ciągu dnia. Muszę przyznać, że mam z tym spory problem 😀 Wypróbujcie przepis i dajcie znać czy Wam smakuje. Jak na razie jest to moje śniadanie nr1 🙂
Składniki na płatki:
  • ok. 200 ml mleka (niecała szklanka, ja użyłam mleka bez laktozy)
  • 3-5 łyżek błyskawicznych płatków jaglanych
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Mleko wlewamy na małą patelnie i podgrzewamy. Gdy będzie już ciepłe wsypujemy płatki i gotujemy je ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Czasami lubię dosypać do płatków odrobinę cukru.
Mieszanka bakaliowa na ok. 5 – 7 porcji:
  • garść suszonych owców goji
  • garść migdałów
  • garść suszonej żurawiny i rodzynek
  • 3 – 4 suszone figi
  • garść pestek słonecznika
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i do płatków jaglanych dodajemy ok. 2 -3 łyżki. 
Smacznego 🙂



2 thoughts on “Płatki jaglane na mleku z bakaliową mieszanką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *