Serowe, kładzione, leniwe…

Smak dzieciństwa! Pamiętam jak z siostrami zasiadałyśmy do stołu i babcia albo mama podawały nam te cudeńka. Oczywiście okraszone masłem i bułką tartą, żebyśmy rosły duże i zdrowe 😀 Ostatnio coraz częściej wracam do tego przepisu, ponieważ jest szybki i prosty. Smak cudowny, można dodać każdy słodki dodatek jaki nam przyjdzie na myśl. Ja wybrałam prażone migdały, które uwielbiam i niezastąpioną truskawkę 🙂



Składniki na jedna porcję:
  • 125 g chudego twarogu (połowa opakowania)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka ksylitolu (albo brązowego cukru)
  • 1 łyżka mąki gryczanej (albo pełnoziarnistej żytniej)
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie łączymy je widelcem. W garnku gotujemy wodę ze szczypta soli. Łyżką wykładamy nasze kluseczki, masa sama się odklei, jeżeli delikatnie zanurzymy łyżkę. Łyżką cedzakową odsączmy delikatnie kluski z wody i wykładamy na talerz. Prażymy migdały, kroimy truskawki, możemy polać miodem albo masłem, co kto lubi 🙂 Delektujemy się cudownym delikatnym smakiem.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *