Dietetyczny sernik z truskawkami

Takim oto ciastem uraczyłam gości podczas Wielkanocy. Idealnie nadaje się na zastępstwo normalnego sernika więc osoby na diecie mogą słodko zgrzeszyć 🙂 Jest puszysty, słodki no i z truskawkami. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. 


Składniki:
  • 1 kg twarogu chudego
  • 100 g ksylitolu (cukru brzozowego)
  • odrobina zapachu migdałowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • truskawki
  • odrobina mąki pszennej
Twaróg należy zmielić. Następnie do twarogu dodajemy ksylitol, zapach migdałowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez 5 minut na średnich obrotach. Do naszej twarogowej masy dodajemy po jednym jajku w niewielkich odstępach czasowych. Jak jajko się ładnie zmiksuje to dodajemy kolejne. Na sam koniec dolewamy jogurt i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kroimy na połówki. Wypukłą stronę przekrojonej truskawki delikatnie obsypujemy mąką i układamy przekrojoną stroną na masę sernikową. Dzięki temu truskawki nie opadną na dno i nie puszczą soku. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175ºC z termoobiegiem, i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120ºC. Ciasto pieczemy jeszcze przez 1 godzinę i 30 minut. Kiedy sernik ostygnie, dekorujemy go świeżymi truskawkami.
Smacznego 🙂




3 thoughts on “Dietetyczny sernik z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *