Takim oto ciastem uraczyłam gości podczas Wielkanocy. Idealnie nadaje się na zastępstwo normalnego sernika więc osoby na diecie mogą słodko zgrzeszyć 🙂 Jest puszysty, słodki no i z truskawkami. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole.
Składniki:
- 1 kg twarogu chudego
- 100 g ksylitolu (cukru brzozowego)
- odrobina zapachu migdałowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- truskawki
- odrobina mąki pszennej
Twaróg należy zmielić. Następnie do twarogu dodajemy ksylitol, zapach migdałowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez 5 minut na średnich obrotach. Do naszej twarogowej masy dodajemy po jednym jajku w niewielkich odstępach czasowych. Jak jajko się ładnie zmiksuje to dodajemy kolejne. Na sam koniec dolewamy jogurt i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kroimy na połówki. Wypukłą stronę przekrojonej truskawki delikatnie obsypujemy mąką i układamy przekrojoną stroną na masę sernikową. Dzięki temu truskawki nie opadną na dno i nie puszczą soku. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175ºC z termoobiegiem, i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120ºC. Ciasto pieczemy jeszcze przez 1 godzinę i 30 minut. Kiedy sernik ostygnie, dekorujemy go świeżymi truskawkami.
Smacznego 🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Czym można zastąpić cukier brzozowy?
Cukrem brązowym 🙂