Domowe kajzerki

Mama w domu piecze chleb od około 2 lat. Rzadko kiedy zdaża nam się kupić pieczywo w sklepie. To domowe wytrzymuje dłużej, nawet po 3-4 dniach nadal jest dobre. Poza tym naprawdę jakość jest nieporównywalna. Przepis na kajzerki idealne jest super dopracowany. Mając w jednym ręku tą domową, a w drugiej ze sklepu, mamy wrażenie, że domowa jest strasznie ciężka 😀 Spulchniacze robią swoje… Dlatego szybko biegnijcie do sklepu po drożdże i do roboty! Cały proces już z pieczeniem zajmuje 50 minut.


Składniki na 8-9 kajzerek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży (15 g suchych- robiłam tylko ze świeżymi)
  • 230 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka oleju
Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misie i zaczynami miksować hakiem do ciast drożdżowych. Stopniowo wlewamy wodę i całość wyrabiamy ok. 5 minut na gładkie, elastyczne i zwarte ciasto. Dzielimy to na 8-9 porcji i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jak widzicie na początku wychodziły mi nawet kwadratowe, dopiero za 3 podejściem nabrałam wprawy. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Po tym czasie wszystkie nacinamy ostrym nożem na krzyż, smarujemy wszystkie wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200ºC (grzanie góra, dół- z termoobiegiem wychodzą mniej puszyste). Bułeczki pieczemy przez 15-20 minut, aż będą miały piękny, złoty kolor. U mnie w domu za pierwszym razem 7 bułeczek zostało zjedzonych na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika 😀
Smacznego 🙂




2 thoughts on “Domowe kajzerki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *