Gofry gryczano-żytnie

Na dzień dziecka dostałam gofrownicę, więc korzystam ile się da 🙂 Nie wiem ile bym przytyła jeżeli cały czas jadłabym pszenne dlatego robię je odrobinę zdrowiej. Taki zestaw idealnie nadaje się po treningu. Mąką gryczana i żytnia razowa są bogate w białko, magnez, fosfor i wapń. Obydwa rodzaje obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są odpowiednie dla osób, które mają celiakie. Zdecydowanie nie tracą na chrupkości i smaku. Dzięki babce płesznik ciasto jest gęstsze, gdyż absorbuje wodę i można dodać mniej mąki. Jest to znany środek pomagający w odchudzaniu, ogranicza wchłanianie tłuszczy, przyspiesza przemianę materii i zmniejsza uczucie głodu 🙂 Same plusy!



Składniki na 2 gofry:
  • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • 3 łyżki mleka (bez laktozy)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 czubata łyżka mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka babki płesznik
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
Nagrzewamy gofrownicę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki miksujemy na wysokich obrotach, na koniec dodajemy pianę z białek i już delikatniej mieszamy aż składniki się połączą. Wylewamy ciasto do gofrownicy i pieczemy je ok. 5 minut. Studzimy na kratce, dzięki temu nie zrobią się miękkie. Dodajemy ulubione składniki. Może tym razem odpuśćmy sobie nutellę i sięgnijmy po domowy sos czekoladowy.

Składniki na sos czekoladowy:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody
Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy gofry. Smacznego 🙂




4 thoughts on “Gofry gryczano-żytnie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *