Jabłka w cieście

Po obronie magistra powróciłam do żywych 🙂 Dzisiaj proponuję Wam super lekką przekąskę albo drugie śniadanie. Chyba każdy lubi placki z jabłkiem, jeszcze takie dodatkowo posypane cukrem pudrem. Jednak są chwile kiedy albo jesteśmy na diecie, albo po prostu prowadzimy zdrowy tryb życia albo chcemy czegoś lekkiego. Ta propozycja jest idealna na takie sytuacje i szczerze mówiąc nie odbiega smakiem od tych kalorycznych tradycyjnych placków 🙂


Składniki:
  • 2 małe jabłka
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej graham
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Z jabłek drylujemy środek z pestkami. Owoce kroimy w nie za grube plastry, osuszamy je ręcznikiem papierowym. Następnie w wyższym pojemniku łączymy wszystkie pozostałe składniki tak, aby powstało nam bardzo gęste ciasto. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na patelni. Najlepiej robić to na średnim ogniu, tak aby ciasto się przyrumieniło, ok. 1 min z każdej strony. Jabłka możemy podać z jogurtem greckim oraz przyprawami jak np. cynamon.
Smacznego 🙂





1 thought on “Jabłka w cieście”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *