Makaron z kurczakiem po chińsku

Wiem, że post miał pojawić się wczoraj ALE miałam problemy z internetem. Przepis pewnie jest zaskakujący, w końcu to Najsłodsza rzecz. Ale oprócz pieczenia zdarza mi się też coś ugotować 😀 Chciałam się tym z Wami podzielić. Od czasu do czasu w zakładce „wytrawne” znajdziecie propozycje obiadowe. Ten makaron robiłam już parę razy i znika z patelni w 5 sekund. Jest naprawdę łatwy i szybki do zrobienia 🙂


Składniki na 4 porcje:
  • olej kokosowy
  • ok. 400 g mrożonych warzyw (mieszanka chińska)
  • szczypta curry
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 500 g piersi z kurczaka
  • przyprawa do dań chińskich
  • prażony sezam
  • makaron gryczany soba 
Na oleju kokosowy podsmażamy mrożone warzywa. Dodajemy do nich 2 łyżki sosu sojowego i większą szczyptę curry. Na początku smażymy je na największym ogniu, później niech warzywa dochodzą na mniejszym, tak aby były miękkie. Warzywa przerzucamy do miski. Kurczaka myjemy i kroimy w paski różnej wielkości. Mieszamy go z 5 łyżkami sosu sojowego i przyprawą do dań chińskich. Odstawiamy na 15 minut. Na tej samej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i smażymy kurczaka. Na koniec mieszamy go z warzywami. Gotujemy makaron gryczany (lub inny ulubiony makaron) zgodnie z zaleceniami z opakowania. Makaron wrzucamy na patelnię i wszystko razem mieszamy i podsmażamy. Koniecznie do smaku gotową potrawę posypujemy prażony białym i czarnym sezamem.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *