Syrop ze stewii

Parę miesięcy temu kupiła stewię w proszku, ale zrobiłam to tylko raz bo cena powala na kolana. Podejście drugie zrobiłam teraz kupując 50g stewii w postaci suszonych liści za całe 7 złoty. Uważam, że jest to lepsza opcja, jeżeli chcemy wypróbować czy stewia nam smakuje. Niestety, w smaku jest bardzo specyficzna. Syrop jest gorzkawy i jego kolor zabarwi wiele jaśniejszych wypieków lub deserów. Jak na razie syropu używałam tylko do słodzenia kawy. Nawet moja babcia nie wyczuła różnica 😉 Kawa, nawet z mlekiem, jest na tyle mocna, że smak stewii nie jest się w stanie przebić. A teraz o tej cudownej roślinie słów kilka…
Stewia jest idealnym zamiennikiem cukru (jeżeli przyzwyczaimy się do tego dziwnego smaku). Stewia jest35 razy słodsza od sacharozy! Nie podnosi poziomu cukru we krwi, dlatego też mogą jej używać osoby z cukrzycą i insulinoodpornością. Jest idealna dla osób, które dbają o linię- nie posiada żadnych kalorii. Działa również antybakteryjni i przeciwgrzybicznie, nie ulega fermentacji, dlatego też możemy trzymać ją w lodówce tygodniami.


Składniki:
  • 1 litr wody
  • 50 g liści stewii (całe lub zmielone)
Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy liście i garnek zakrywamy pokrywką. Na większym ogniu napar doprowadzamy do wrzenia, następnie nadal pod przykryciem na małym ogniu całość gotujemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i nadal na małym ogniu gotujemy wywar jeszcze 10 minut. Sitko wykładamy 2-3 warstwami gazy i wywar odcedzamy do innego naczynia. Następnie syrop przelewamy do szklanej butelki. Po odparowaniu wywaru wyszło mi ok. 700 ml syropu. Im dłużej będzie wyparowywał, tym słodszy i gorzki będzie syrop.
Smacznego 🙂





2 thoughts on “Syrop ze stewii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *