Placuszki z cukinii

Jest to najlepszy przepis na świecie. Mogłabym te placki jeść codziennie! Uwielbiam to, że są delikatne, z lekkim posmakiem ostrości, z dodatkiem aromatycznych ziół. Lubię to, jak jogurtowe sosy idealnie się z nimi komponują. Musicie tego spróbować 🙂


Składniki na placki:

  • ok. 400 g cukinii
  • 1 większa cebula
  • świeża garść bazylii
  • 4 listki świeżej mięty
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 4-5 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
Cukinię i cebulę ścieramy na grubych oczkach- ja robię to z maszynce do mięsa z końcówką do ścierania warzyw. Jest to zdecydowanie szybszy sposób ścieranie ich na tarce. Do warzyw dodajemy wszystkie pozostałe składniki, razem z posiekanymi ziołami. Ilość mąki zależna jest tak naprawdę od tego, jak wodnista jest cukinia. Starta na mniejszych oczkach puszcza więcej wody, więc trzeba dodać więcej mąki. Trzeba ciasto obserwować, żeby było bardziej gęste. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy placuszki, aż się zarumienią. Ja na początku smażę tylko jednego i sprawdzam czy się nie rozpada. Jeżeli wszystko jest dobrze to smażę całą resztę. Placuszki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Składniki na sosy:
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • jeden większy ząbek czosnku
  • kawałek startego ogórka
  • świeża melisa i mięta
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
Bazą do obu sosów jest jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie rozdzielamy go na dwie równe części. Do jednej dodajemy starty ogórek oraz posiekaną świeżą melisę i miętę. Wszystko zależy od tego jak aromatyczny sos chcemy uzyskać. Do takiej ilości sosu spokojnie wystarczy parę listków. Do drugiego sosu dodajemy suszone oregano i całość mieszamy. Sosy przekładamy do miseczek i dekorujemy je tak, żebyśmy my i goście wiedzieli, który jest który 😀
Smacznego 🙂




2 thoughts on “Placuszki z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *