Rustykalne babeczki ze śliwkami

Wstawanie o 5.30 do pracy nie służy apetytowi. Nie sądziłam, że kiedykolwiek to powiem ale o tej porze zdecydowanie nie chce mi się jeść. Po za tym we wszystkich czynnościach próbuję zaoszczędzić choć odrobinę czasu na więcej snu. Na najbliższy tydzień zrobiłam sobie śniadaniowe babeczki pełne pyszności. Mąką pełnoziarnista z rana nasyci nas na dłużej, tak samo jak płatki owsiane i płatki jaglane. Za śliwką ostatnio szaleję i jadłabym ją cały czas. Na jabłka i cynamon jeszcze nadejdzie pora, na razie trzeba cieszyć się tym co jest 🙂 Moim zdaniem są idealne na śniadanie, bardzo pożywne i nie za słodkie. Jeżeli miałabym opisać ich smak to byłby to lekki słodki chlebek ze śliwkami 😀



Składniki na ok. 8 babeczek:
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek oleju
  • 210 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 większych śliwek
  • masło 
  • kasza manna
W jednym pojemniku łączymy mokre składniki: mleko, jajko oraz olej. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki, cukier i proszek do pieczenia. Do suchych składników wlewamy mokre i całość mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy pokrojone w większą kostkę śliwki i mieszamy je z ciastem, najlepiej łyżką. Formę do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy do foremek, najlepiej po sam brzeg i górę posypujemy odrobiną płatków owsianych. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 190ºC przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka).
Smacznego 🙂





2 thoughts on “Rustykalne babeczki ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *