Wytrawne placuszki z dyni

Wiadomo, że warzywa sezonowe są najlepsze. Wiadomo też, że dnia jest smaczna i zdrowa. Jeżeli jeszcze ktoś się do niej nie przekonał to podam parę argumentów ‚za’. Po pierwsze dynia jest bardzo niskokaloryczna, polecana jest osobom na diecie. Posiada dużo b-karotenu i leczy nadciśnienie. Należy ją jeść w  okresie jesiennym ponieważ wspomaga naszą odporność. Dlatego nóż w dłoń i kroimy dynię! 🙂


Składniki na 10 placuszków:
  • 250 g obranej dyni
  • 2 gałązki dymki
  • 1 jajko
  • 60-70 g mąki pszennej
  • 25 g startej mozzarelli lub parmezanu
  • sól
  • pieprz z kolendrą
  • olej kokosowy do smażenia
Dynię należy pokroić w paski, obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce (najlepiej maszyną, zawsze łatwiej). Do dyni dodajemy pokrojoną dymkę, jajko, mąkę, ser, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię z olejem kokosowym rozgrzewamy i smażymy placuszki, tak aby były rumiane z obu stron.
Podajemy z sosem jogurtowo majonezowym:
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *