Czekoladowe ciasto jaglane

Jak to w życiu bywa, składniki, które same w sobie mi nie smakują, zawsze sprawdzą się w czymś na słodko 😀 Nie jestem fanką nr 1 kaszy jaglanej, ale to ciasto…OBŁĘD! Bardzo czekoladowe, wilgotne, nadziane bakaliami i po prostu przepyszne. Jest dość ciężkie więc jeden kawałek starcza na całe drugie śniadanie do pysznej kawy 🙂 


Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy
  • 2 szklanki wody
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka bez laktozy lub roślinnego
  • 100 ml oleju
  • 8-10 łyżek brązowego cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • garść suszonej żurawiny
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki sezamu
Kaszę jaglaną wrzucamy do gorącej wody i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy kasza już się ugotuje i przestygnie, miksujemy ją na gładką masę, najlepiej blenderem. Kaszę, jajka, mleko, olej, cukier i kakao umieszczamy w misce i całość miksujemy przez 5-10 minut, aby masa się napowietrzyła. Na koniec dorzucamy ulubione bakalie i miksujemy na najmniejszych obrotach, albo mieszamy łyżka. Blaszkę o wymiarach ok. 25×28 cm smarujemy olejem kokosowym albo wykładamy papierem do pieczenia. Z doświadczenia już wiem, że lepiej jest gdy ciasto będzie bardziej płaskie, więc większa tortownica też się sprawdzi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 ºC z termoobiegiem i pieczemy ok. 45-60 min. Najlepiej piec do w miarę „suchego patyczka”. Ciasto jest trochę wilgotne więc coś na patyczku zawsze zostanie. Ciasto wystawiamy do ostygnięcia i dopiero kroimy.
Smacznego 🙂





2 thoughts on “Czekoladowe ciasto jaglane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *